MTV ARChívum

139802. September 12. Sunday, Tivadar

Engelbert Humperdincknek nem volt háromezer nője

Sok tüzes harmincas habarodott bele annak idején bársonyos hangú énekesbe

Negyven év alatt legalább száz alkalommal csalta meg feleségét Engelbert Humperdinck - ez derül ki a híres angol énekes most megjelent önéletrajzából.

A Tom Jones már bevált

A 68 éves Engelbert Arnold Gerry Dorsey néven született az indiai Madraszban. A 60-as évek elejétől énekelt, de éveken át senki sem figyelt fel a bársonyos hangú, magas, jóképű fiatalemberre, mígnem menedzsere, Gordon Mills, gondolt egy nagyot: vegye fel Engelbert Humperdinck XIX. századi német zeneszerző, a Jancsi és Juliska című opera alkotójának nevét, persze angolul kiejtve.

Mills akkor már sikeresen rábeszélte korábbi védencét, bizonyos Thomas Woodwardot, hogy legyen inkább Henry Fielding regényhősének, Tom Jones-nak "reinkarnációja".

Az ötlet ezúttal is bevált: Humperdinck 1967 februárjában valósággal berobbant a brit popéletbe a "Release Me" című dallal. Az énekes, akinek hangját rögtön Frank Sinatráéhoz hasonlították, véghezvitte azt a bravúrt, hogy első slágere, amely 7 hétig állt a brit toplisták élén, először akadályozott meg egy Beatles-kislemezt, a Strawberry Fields Forever/Penny Lane-t, hogy "number one" legyen a szigetországban. Akkortájt írták, hogy a Beatles-től a tinilányok, Tom Jones-tól a huszonévesek, Engelbert Humperdincktől pedig a tisztes, harmincas polgárassszonyok esnek extázisba.

Nem háromezer, csak száz

Memoárjában, amelyből az El País című madridi lap idézett, a nagy nőcsábász túlzásnak minősítette azokat az állításokat, amelyek szerint háromezer nővel volt dolga. Félrelépéseit azzal magyarázza, hogy bár tudta, hogy fájdalmat okoz feleségének, "amikor egy énekes turnén van, olyan ajánlatokat kap, amelyeket, mint a maffiában mondják, nem lehet visszautasítani." Kijelentette, hogy ma már csak egyetlen asszonyé, de rajongói továbbra is ostromolják ruhadarabjaiért és megküldik neki telefonszámukat.

Múltbeli tettei közül sajnálja, hogy egyszer levágatta híres barkóját, amelyre igen büszke volt, mert divatot teremtett vele, hiszen őt követték a Beatles-tagok, Tom Jones, Glenn Campbell, sőt, maga Elvis Presley is. "Amikor 1973-ban Elvis is barkót növesztett, mindenki azt tanácsolta, hogy én vágassam le, hogy ne hasonlítsak rá. Megtettem, aztán senki sem ismert meg. Mintha láthatatlanná váltam volna" - emlékezett vissza.

MTI/hirado.hu

Copyright © 2007 - [ MTV Zrt. ] - Minden jog fenntartva.