MTV ARChívum

139839. October 11. Friday, György

A nők keményebbek, mint a férfiak

Nézze újra az április 18-i Készpénzt!

A soproni Dózsa Termelőszövetkezetnél kezdte, ma Közép-Európa legnagyobb fedett fürdőkomplexumának egyik tulajdonosa. Pfandler Katalin Magyarország egyik leggazdagabb asszonya, aki azt mondja - két női üzlettársával együtt -, hogy a férfiaknak túl macerás egy ilyen ingatlanfejlesztés.

Közép-Európa egyetlen szörfmedencéje a decemberben nyílt újpesti fürdőkomplexumban. Természeten nemcsak emiatt mondja azt Pfandler Katalin, az egyik tulajdonos, hogy amit itt létrehoztak: a pályája főműve.

Kezdjük a sikersztori végével, legalábbis - egyelőre - az utolsó állomás létrejöttével. Az ingatlanfejlesztéssel foglalkozó üzletasszony azt meséli, hogy 2005. óta tervezgették a fürdő és a szálloda létrehozását. Akkor 17 milliárdos költséggel számoltak, 20 százalék önerővel és 80 százalék euró alapú banki hitellel.

Pfandler Katalin: Sokan a beruházás előtt a részvényesek kiléptek, mert ezért ez a részvényesekre is jelentős terhet rótt, be kellett vállalni a kockázatot. Szóval, ez ma még tulajdonjogilag hozzánk tartozik, de nem tudjuk, hogy a válság mit hoz.

Az euró alapú hitel az árfolyam növekedés miatt a havi törlesztő részletet több 10 millióval növelte meg. A gazdasági válságot a tervezésnél nyilván nem kalkulálták bele a költségekbe.

Pfandler Katalin: Korábban terveztük ezt 7-8- éves megtérülésre, ma a válsággal farkasszemet nézve azt mondjuk, hogy 15 év alatt meg kell térülnie.

A beruházás szokatlanságával a bankok sem könnyen birkóztak meg. Nem értették, hogy miért kell ilyen nagyot, és költségeset építeni. Így nézett ki például a NASA által kifejlesztett anyagból épített kupola építés közben...és így néz ki ma.

Ez már a hotel étterme, ahol Katalin az étteremvezetővel beszéli meg a napi teendőket. Az üzletasszony reggeltől estig szervezkedik és ellenőriz a szállodában.

Katalin a fürdővel egybeépült hotel egyik apartmanját mutatja. Azt mondja, hogy a hotel jelenti a nagyobb gondot a vendégforgalom általános visszaesése miatt, pedig annak idején azért vágtak bele a felépítésébe, mert úgy látták, hogy a lakóparkok, sorházak építése már nem akkora üzlet, mint a kezdet kezdetén volt.

Lassan az erőmnek egy része újra felszabadul és visszatérhetek az ingatlanfejlesztéshez, de ez is nagyon szép feladat, egy ilyen nagy vállalatot irányítani, mert ennyi ember már az, szóval összeállt a hozzávaló.

A szálloda tetejéről is jól látszik a szomszédos lakópark, amit szintén ők építettek.

Természetesen nem ekkorában kezdték. Katalinnak és cégének a története 1987-ben kezdődött. Az üzletasszony azt mondja, hogy egy soproni termelőszövetkezet gazdasági vezetőjeként tanulta ki az üzleti élet csínját-bínját, aztán 87-ben alapított férjével egy kisszövetkezeti társulást.

Pfandler Katalin: az első sikeres vállalkozások egyike volt, amikor Sopronban, ami akkor legnagyobb pénzügyi sikert hozta, egy butiksor, egy árkádos üzleti megoldás volt - gondoljunk csak vissza, 1987-ben mindenki kereste az üzleti lehetőségeket. Arra volt kereslet, hogy van egy maszek butikom. Ez volt az első nagy pénzügyi bevétel, amit aztán tovább tudtunk fokozni más területen.

Az első időben ingatlanforgalmazással foglalkoztak. Katalin szerint viszonylag olcsón lehetett vásárolni ingatlanokat és óriási kereslet volt a jó minőségűekre. Például lakásonként vásároltak meg épületeket, majd ezeket átalakítva továbbadták bankoknak.

Pfandler Katalin: így jutottunk el oda, hogy 10 év elteltével már olyan tőkeerős cég voltunk, hogy több hektáros területeket vásároltunk, amin közműépítéssel, utak építésével lakóterületeket alakítottunk ki.

2003-ra a cégcsoport összevont árbevétele meghaladta a 7 milliárd forintot. Aztán 2004-ben a lakásépítésben komoly visszaesés következett be, aminek eredményeként az addigi árbevételnek már csak körülbelül 50%-át tudták teljesíteni.

Ezért is kezdtek végül a fürdő -és szálloda komplexumban gondolkodni.

Katalin, ha nem a szálloda ügyeivel tölti az idejét, új stratégiákon dolgozik. Szerinte a legfontosabb a válság idején, hogy amennyire lehet, minimalizálják a kockázatokat.

Pfandler Katalin: A lakásépítést, ha megfelelő minőségű és megfelelő célközönségre szabott programok szerint történik, ennek van egy limitált piaca, akkor mindenképpen érdemes folytatni, de a nagyobb lélegzetvételű kereskedelmi ingatlanoknál meggondolandó, hogy mibe szabad vágni.

Az üzletasszony szerint a siker titka egyszerűen a sok munka és nem tologatni az aznapi teendőket másnapra. Azt mondja, ő született optimista, de azért mostanában vannak álmatlan éjszakái.

Pfandler Katalin: A legfontosabb hogy optimistánk kell lenni, én ezt vallom és nap mint nap gyakorlom, hogy optimista vagyok, de az éjszakáim nem mindig optimisták, éjszaka olykor-olykor elgondolkodom rajta, hogy merre van a kiút.

A részvénytársaság indulásakor voltak férfi igazgatói is a cégnek, de aztán - ahogy Katalin fogalmaz - kikoptak az igazgatóságból. Már 15 éve 3 nő viszi az üzletet, Katalin szerint ez is az ő sikerüknek a titka.

Pfandler Katalin: Mindenki dolgozik látástól mikulásig. Ezt a nők javarésze bírja, mert genetikailag képesek vagyunk rá, míg a férfiak javarésze olykor a feladatot hátrahagyva, a titkárnőre bízva, inkább a sportra meg a szórakozásra szakítanak időt.

Katalin a nap végén újabb találkozóra indul, de már nem üzleti, hanem szigorúan családi program várja. Közös piacozás az egyik lányával, Magyar Kornéliával, aki egy politikai elemző intézet vezetője.

Pfandler Katalin, Magyar Kornélia: Régen sokat jártunk ide, hetente minden szombaton itt találkoztunk. Aztán most már anyuka is sokat dolgozik, én is sokat dolgozom, úgyhogy erről leszoktunk, de havonta egyszer eljövünk.
Az egésznek az eredője a konyhából indul, mert ha van egy kis szabadidőnk, akkor mindketten szeretünk főzni.

Otthon főzünk, és közben borozgatunk, mert a főzésnek a másik fantasztikus hozadéka, hogy a heti dolgokat meg tudjuk beszélni. Kornélia nagy borszakértő..., és akkor kiválasztunk valamit, ami illik a kajához, vagy ha nem illik, akkor csak a bor kedvéért.

Katalin a hétvégéjét igyekszik a családjával tölteni, bár ezt most a szálloda megnyitása óta nem mindig tudja tartani. Azt reméli, hogy majd a kisebbik lánya vagy valamelyik unokája viszi tovább az üzletet.

Készpénz

Copyright © 2007 - [ MTV Zrt. ] - Minden jog fenntartva.