MTV ARChívum

139788. October 03. Friday, Emma

Veszprémi Tévé Találkozó

Volt egyszer egy Veszprémi TV Találkozó!
1970-ben hoztuk létre.
Akkor virágzott a kultúra a Televízióban. Évente 72 új tévéjáték volt műsoron.
A tévéjátékok szerzői: Madách /Az Ember Tragédiája/; Katona /Bánk Bán kétszer is!/; Németh László/16 műve!/; és Vörösmarty, Eötvös, Móricz, Mikszáth, Jókai, Bródy, Molnár, Lengyel Menyhért, Gárdonyi, Euripides... És a kortársak: Lengyel József, Páskándi Géza, Csurka, Mészöly és még sorolhatnám.
A TV Zenés Színháza tíz év alatt 50 saját opera és operett filmet hozott létre. Mozart, Erkel, Kálmán, Lehár, Huszka, Verdi, Puccini és kortárs zeneszerzők; Vajda, Székely Endre, Petrovics, Szokolai...
És a Karmesterverseny és a Repülj Páva... Csodálatos korszaka volt ez a magyar televíziózásnak.

Monopol helyzetben voltunk, így könnyebb volt az értékközvetítés. Még az is előfordult,hogy egy héten a közvélemény kutatás szerint a legnézettebb és legsikeresebb műsor Sophokles Elektrája volt.
Mindenki elismerte - mármint külföldön - hogy ez egyedülálló teljesítmény. A Magyar Televízió tanácsteremében két vitrin volt tele a nemzetközi díjakkal, melyeket fesztiválokon nyertünk.
De a magyar sajtó fanyalgott. Kedvence a magyar film volt. És a társadalmi elismerés is a filmeseknek kedvezett.
Egy televíziós rendezőnek sikerek hosszú sorát kellett felmutatni ahhoz, hogy megkapja azt az elismerést-kitüntetést, ami egy filmesnek már az első film után járt. Előfordult, hogy olyan filmrendező kapott első filmjéért Balázs Béla díjat, aki még asszisztensi státuszban volt. Egy televíziós rendezőnek ehhez 10 év siker és 10-15 film kellett. s hol vannak már azok a hajdan ünnepelt filmek - miközben a régi tévéjátékokat egyre csak ismétlik.

Hát többek között ezért is hoztuk létre Veszprémet. Hogy végre emancipálódjon a tévéművészet, hogy Esztergályos Károly, Dömölky János, Hajdúfy Miklós, Mihályfi Imre, Zsurzs Éva, Fehér György, Balogh Zsolt, Bánki László, Horváth Ádám, Apró Attila, Lehel Judit, Zahora Mária, Deme Gábor, Molnár György és a többiek, végre megkapják azt az elismerést, ami járt nekik.
És a vezetők is. Szűcs Andor, Dobos István, Fellegi Tamás, Czigány György, Liszkai Tamás, Békés Tamás.

A Találkozó nagyon sikeres volt. Találkozónak neveztem el, mert a fesztivált itt nálunk nagyképű rongyrázásnak tartottam Nem engedtem magam igazgatónak nevezni sem, mert még azt hitték volna, hogy ez egy állás, amiért pénzt kapok. Mert a sárga irigység faktor már akkor is bőségesen működött...

Fel is jelentettek, hogy Veszprém a disszidensek gyülekezőhelye - mivel sok külföldön élő magyart is meghívtunk.

De volt olyan feljelentés is, hogy a haverjaimat hívom a Zsűribe. Nos, kik is voltak ezek a haverok? Szabó Magda, Nemeskürty István, Jancsó Miklós, Illés György, Sára Sándor, Pozsgai Imre, Mensáros László, Örkény István, Vitray Tamás és más hasonló fajsúlyú szereplők
A feljelentéseket egyébként a Pártbizottság tartotta napirenden, melynek tagjai azután a nyomozást folytató ÁVO-tiszttel együtt a rendszerváltás után a nép-nemzeti oldalon vitézkedtek.

De hát ezek csak feledhető, lényegtelen epizódok. A lényeg, hogy minden június végén az ország különösen figyelt a televíziósokra, hogy újra nézték a legsikeresebb műveket,
Hogy ez a Találkozó a hűséges tévénézőknek és a tévéseknek az életük kitörölhetetlen részévé vált.
20 évig élt a Veszprémi Tévé Találkozó, 1991-ben megszüntették. Ma még a hajdani fanyalgók is visszasírják

Szinetár Miklós

Copyright © 2007 - [ MTV Zrt. ] - Minden jog fenntartva.